Αθάνατη παρτίδα
Η Αθάνατη παρτίδα είναι μία παρτίδα σκάκι που παίχτηκε στις 21 Ιουνίου 1851 από τον Άντολφ Άντερσεν και τον Λαϊονέλ Κιζερίτσκι.[1][2][3]
Γενική περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Άντολφ Άντερσεν ήταν ένας από τους ισχυρότερους παίκτες της εποχής του, και πολλοί τον θεωρούσαν ως τον ισχυρότερο παίκτη στον κόσμο μετά τη νίκη του στο τουρνουά σκακιού του Λονδίνου το 1851. Ο Κιζερίτσκι έζησε στη Γαλλία, μεγάλο μέρος της ζωής του, όπου έδινε μαθήματα σκακιού, και έπαιζε παιχνίδια για πέντε φράγκα την ώρα στο Καφέ ντε λα Ρέγκανς (γαλλικά:Café de la Régence) στο Παρίσι. Ο Κιζερίτσκι ήταν γνωστός για την ικανότητά του να νικά κατώτερους αντιπάλους αν και τους παραχωρούσε πλεονεκτήματα όπως, για παράδειγμα, παίζοντας χωρίς τη βασίλισσα του.
Η παρτίδα παίχτηκε στη διάρκεια ενός διαλείμματος του τουρνουά στο Λονδίνο. Ο Κιζερίτσκι εντυπωσιάστηκε φοβερά από το παιχνίδι και τηλεγράφησε αμέσως τις κινήσεις στο κλαμπ του στη Γαλλία. Το γαλλικό σκακιστικό περιοδικό "La Régence" δημοσίευσε το παιχνίδι τον Ιούλιο του 1851. Η παρτίδα αυτή πήρε την ονομασία Αθάνατη Παρτίδα από τον Ερνστ Φόλκμπερ το 1855. Η Αθάνατη παρτίδα αποτελεί κλασικό παράδειγμα παιξίματος του 19ου αιώνα όταν η γρήγορη ανάπτυξη των κομματιών και η επίθεση θεωρούνταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη νίκη. Το άνοιγμα που παίχτηκε ήταν Γκαμπί του Βασιλιά αποδεκτό[4].
Παράδοξα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Άντερσεν παίζει με τα Μαύρα αλλά ξεκινάει πρώτος[5]. Μια τακτική που ήταν αποδεκτή παλαιότερα. Στις περισσότερες σημερινές καταγραφές φέρεται ως Λευκός για να συμφωνεί με το σημερινό τρόπο γραφής.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Υπολογιστής λύνει τον διασημότερο σκακιστικό γρίφο». Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2017.
- ↑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ , τεύχος 12» (pdf). www.chessfed.gr. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2017.
- ↑ «Σαν σήμερα 21 Ιουνίου». Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2017.
- ↑ παρτίδες του Άντερσεν με Γκαμπί του Βασιλιά αποδεκτό
- ↑ Kling and Horwitz: The Chess Player, Ιούλιος 1851